Geplaatst op Geef een reactie

Jeuk op je hoofd of nek, wat kan het zijn? Misschien luizen?

Jeuk op het hoofd hebben is vervelend en kan pijnlijk zijn. Helaas komt jeuk op het hoofd komt best vaak voor. Vaak heeft het te maken met een ontsteking of een infectie.
De jeuk blijft vaak niet alleen op het hoofd, maar kan zich ook verspreiden naar de nek, de oren, en het hele gezicht. De jeuk kan je de hele dag ervaren maar ook op bepaalde tijden, zoals s ’avonds of tijdens het slapen. Bij jeuk op het hoofd kunt u ook nog last krijgen van schilfers, rode vlekjes en puisten op de hoofdhuid, in het ergste geval soms ook wel haaruitval.

Wat zijn nou de oorzaken van die vervelende jeuk op het hoofd?

Er bestaan heel veel verschillende oorzaken. Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken van jeuk op het hoofd en nek.

 

Jeuk op hoofd met schilfers

Jeuk op hoofd door: Roos/ Seborrhoïsch eczeem

Roos komt bij veel mensen voor en is een soort eczeem waarbij er schilfers op de hoofd ontstaan. De schilfers ontstaan vanuit een ontsteking van de hoofdhuid die wordt getrikkerd door een gist die op het hoofd voorkomt. Let wel, alleen op een behaard hoofd! Roos is vaak wit en heeft de vorm van een vlok. Roos zit los tussen het haar. De ontsteking geeft de jeuk op het hoofd.

Jeuk op hoofd door: Psoriasis van de hoofdhuid

Psoriasias kan zich overal op het lichaam openbaren en zo ook op de hoofdhuid. Het vervelende van psoriasis op het hoofd is dat deze altijd jeukt, psoriasis op het lichaam jeukt minder erg. Bij psoriasis zitten er schilfers vast aan de hoofdhuid.

Jeuk op hoofd door: Droge hoofdhuid

Veel mensen kunnen gevoelig zijn voor droge lucht in de wintermaanden. Door de droge kou buiten en de droge kou binnenshuis die ontstaat door de verwarming kan de hoofdhuid uitdrogen waardoor men veel jeuk op het hoofd kan krijgen.

Jeuk op hoofd door: Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie op het behaarde hoofd kan heel veel jeuk geven. Er ontstaan schilfers vaak in de kleuren wit, geel of groen. Bij sommige schimmelinfecties heb je behalve jeuk op het hoofd soms ook last van haaruitval.

Luizen bestrijden op een natuurlijke wijze? Klik dan hier.

 

Jeuk op hoofd door: Allergische contacteczeem

Deze vorm van jeuk op het hoofd ontstaat wanneer de hoofdhuid in contact komt met een stof waar een overgevoeligheid voor bestaat. De allergie ontstaat vaak door parfumstoffen in shampoos, haarverf producten en haar styling producten.
Men krijgt acute jeuk op het hoofd en kan zelfs uitstralen naar jeuk in de nek en jeuk op het achterhoofd, voorhoofd en oren.

Jeuk op hoofd door: Lichen simplex chronicus

Stress is vaak de aanleiding voor deze vorm van jeuk op het hoofd. De jeuk manifesteert zich voornamelijk op het achterhoofd en de nek. Door het vele krabben verandert de huid in een soort leerachtige plakkaat.

Jeuk op hoofd door: Geneesmiddelen

Sommige mensen zijn gevoelig voor bepaalde medicijnen waarbij zij een allergische reactie krijgen.
Deze allergische reactie uit zich in een jeukende huiduitslag op het lichaam, maar de jeuk kan zich ook verplaatsen naar de hoofdhuid en nek. Soms zelfs tot in het gezicht.

Jeuk op hoofdhuid door parasieten

Jeuk op hoofd door: Hoofdluizen

Een veel voorkomende infectie van de hoofdhuid is het hebben van hoofdluis.
De luis voedt zich met het bloed dat ze uit je hoofdhuid zuigt door te bijten. Die kleine beetjes van de luis veroorzaakt de jeuk op je hoofd, nek en achter de oren.

Jeuk op hoofd door: Schurft

Schurft komt het meest voor op de romp en ledematen maar in uitzonderlijke gevallen wil schurft ook wel voorkomen op het gezicht en de hoofdhuid. Schurft op het gezicht en het hoofd komt voornamelijk voor bij kinderen.
Schurft op het hoofd en gezicht geeft heel veel jeuk.

Jeuk op hoofdhuid met puspuistjes

Jeuk op hoofd door: Pityrosporon folliculitis

Dit is een veel voorkomende vorm van jeuk op het hoofd veroorzaakt door een ontsteking van de haarzakjes. De oorzaak is vaak een schimmel-, bacteriële-, of gistinfectie.
Door het krabben vanwege de jeuk op het hoofd ontstaan er puistjes op de hoofdhuid.

Jeuk op hoofd door: Folliculitis decalvans

Hierbij is het een auto immuun ziekte wat de jeuk veroorzaakt.
De haarzakjes zijn hierbij ontstoken en zorgt ervoor dat de haarwortels worden vernietigd.

Wat kan je nou het beste doen bij jeukend haar en je zelf niet weet wat de jeuk veroorzaakt?

Je hebt jeuk op de hoofdhuid maar geen luizen, wat is het dan wel? De huisarts kan vaak al snel de oorzaak vast stellen. Als ook de huisarts niet meteen kan zien wat de jeuk veroorzaakt zal er een huidbiopsie gedaan worden of een bloed – of urinetest. Bij een vermoeden op een allergie, worden er allergie testen afgenomen.

Mag je krabben bij jeuk op achterhoofd en bij jeuk nek en hoofdhuid?

Al is de jeuk nog zo erg, probeer niet te krabben. Krabben geeft weer wondjes die ook weer jeuk kunnen geven op achterhoofd, nek en hoofdhuid. Door te krabben houd je de jeuk instant.

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen komt jeuk op het hoofd dus best vaak voor en is het bijzonder vervelend en pijnlijk. Vaak heeft het te maken met een ontsteking, een infectie, een parasiet maar jeuk op het hoofd kan ook nog komen door een traag werkende schildklier.

Jeuk op hoofdhuid als gevolg van een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie).

Jeuk, jeuk jeuk, overal jeuk!!! Bij een traag werkende schildklier heeft u behalve jeuk op het lichaam ook jeuk achter de oren, jeuk in de nek en jeuk in het haar maar er is geen luis vinden. Jeuk op het hoofd kan dus ook het gevolg zijn van een traag werkende schildklier. Je hebt jeuk maar er zijn geen luizen, schilfers, eczeem en puistjes te zien die de jeuk kunnen verklaren. Bij een traag werkende schildklier is de productie van schildklierhormonen te laag die de jeuk op het hoofd en lichaam kunnen veroorzaken. Zoals u heeft kunnen lezen is jeuk een veel voorkomend probleem dat lang niet altijd door luizen wordt veroorzaakt.

Heeft u jeuk op het hoofd, jeuk in de nek of achterhoofd en jeuk achter de oren? Kortom, heeft u jeuk op de hoofdhuid maar er zijn geen luizen te bekennen. Er kunnen verschillende andere oorzaken zijn die u de kriebels geven. Neem contact op met uw huisarts, deze zal dan de oorzaak achterhalen van uw vervelende jeuk.

Geplaatst op Geef een reactie

Luizenshampoo kopen, is het echt nodig?

Er zijn inmiddels veel verschillende luizenshampoos te koop. Gelukkig steeds meer luizenshampoos op natuurlijke basis maar ook nog steeds luizenshampoos die pesticide bevatten.

We leven met zijn allen steeds bewuster, biologische etenswaren verschijnen steeds meer en meer in de supermarkt en worden gelukkig steeds beter betaalbaar. We eten dus steeds meer biologische producten. Waarom zou je dan op het hoofdje van je kind troep gaan smeren?

Er zijn toch hele kleine gevaren voor de gezondheid bij het gebruik van een luizen shampoo met pesticide.

De luizen shampoo geeft ook geen 100 % garantie dat de luizen verdwijnen. Bovendien kunnen de luizen ook nog eens resistent worden tegen deze chemische bestrijdingsmiddelen, blijkt uit een *Amerikaans onderzoek.

 

Luizenshampoo met pesticide

Sommige luizenshampoos bevatten dus chemische bestrijdingsmiddelen zoals: malathion en permetrine. Als deze luizenshampoo niet op de juiste manier gebruikt wordt kan deze shampoo gezondheidsproblemen geven, zoals bijvoorbeeld luchtweg problemen en huidproblemen.

Ook is het gebruik van deze luizenshampoo af te raden voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Ik zelf zou nooit meer een luizenshampoo kopen met chemische middelen erin. Er zijn gelukkig steeds meer natuurlijke luizen bestrijdingsmiddelen op de markt die geen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid en voor het milieu!

Wanneer je toch per se een luizenshampoo wil kopen met chemische bestrijdingsmiddelen erin, probeer dan met de volgende dingen rekening te houden om de gezondheid risico’s zo minimaal mogelijk te houden.

 • Doe handschoenen aan als je de behandeling uitvoert.
 • Spoel de luizen shampoo uit, boven de wasbak i.p.v. onder de douche. Dit voorkomt dat de chemische luizen shampoo over het gehele lichaam komt.
 • Als er wondjes op het hoofd zichtbaar zijn door het krabben, gebruik de luizen shampoo dan niet!
 • Deze luizenshampoo niet gebruiken als je zwanger bent, borstvoeding geeft en zeker niet bij je zuigeling!
Luizen bestrijden op een natuurlijke wijze? Klik dan hier.

 

Waar kan je chemische luizenshampoo kopen?

Chemische luizenshampoo kan je kopen bij:

 • Drogist
 • Apotheek
 • Internet

Probeer liever eens een luizen bestrijdingsmiddel op een natuurlijke basis.

Je kan inmiddels verschillende luizen shampoos kopen die verschillende natuurlijke werkzame stoffen bevatten zoals bijvoorbeeld:

 • Luizenshampoo van XT luis. Deze luizen shampoo bevat de stof dimeticon.

Dimeticon is geen pesticide, maar een onschadelijke siliconenpolymeer, het legt een soort verstikkende laag rond de luis waardoor de luis stikt en sterft.

 • Luizenshampoo van Kriebeldiertjes. De luizenshampoo van Kriebeldiertjes bevat alleen natuurlijke stoffen om de luizen en neten te doden.
 • Lice Bomb van Ecokid. Lice bomb is een luizenshampoo gemaakt van zuivere plantaardige stoffen. De luizen shampoo bevat essentiële oliën die lekker ruiken voor de mens maar verschrikkelijk ruiken voor de luis.

Een natuurlijke luizen shampoo bevat dus speciale stoffen die de luizen en neten doodt. Deze luizen shampoo dient alleen gebruikt te worden bij het hebben van hoofdluis en neten, niet ter voorkoming van luizen en neten.

De natuurlijke luizen shampoo moet je dagelijks gebruiken als er nog luizen op het hoofd aanwezig zijn. Meestal betekent dit dat je de luizen shampoo 2 weken lang bijna dagelijks moet gebruiken.

Tussendoor mag je het haar niet wassen met een gewone shampoo want dat vermindert de werking van de luizenshampoo. Bij het gebruik van een natuurlijke luizenshampoo is dagelijks kammen aan te raden.

Waar kan je natuurlijke luizenshampoo kopen?

Natuurlijke luizenshampoo kan je kopen bij:

 • Drogist
 • Apotheek
 • Internet

Wat zijn de kosten als je een natuurlijke luizen shampoo wilt kopen?

Luizenshampoo van XT luis

Prijs: tussen de € 12,- en € 16,-

Inhoud:   wisselend

Gebruik: na 7 dagen, na behandelen

 

Luizenshampoo van Kriebeldiertjes

Prijs: +/- € 9,15

Inhoud:   200 ml.

Gebruik: 5-7 keer per week, soms volstaat 2-3x per week

 

Lice Bomb van Ecokid

Prijs: +/- € 24,95

Inhoud:   60 ml

Gebruik: Na 5-7 dagen nabehandelen

 

Al met al is het natuurlijk fantastisch dat er naast de chemische luizenshampoos nu ook steeds meer en meer luizenshampoos te vinden zijn met natuurlijke stoffen.

Het blijft echter een feit, dat het gebruik van een luizenshampoo bij het bestrijden van hoofdluis een kostbare grap is.

Wanneer je iedereen binnen het gezin met een luizenshampoo moet behandelen, dan kunnen de kosten, voor het gebruik van een luizenshampoo, behoorlijk hoog oplopen. Helemaal omdat je de behandeling met een luizenshampoo moet herhalen na ongeveer een week. Naast alle natuurlijke luizenshampoos is er sinds kort ook een nieuw natuurlijke middel op de markt om luizen te bestrijden, namelijk:

De luizenkap

Deze van 100% natuurlijke latex gemaakte ‘badmuts’ heeft een vulopening waarin je ¾ liter olijf- of zonnebloemolie giet. Na 10 minuten zijn de luizen verdronken of bewusteloos en kam je de olie uit het haar goed uit met een luizenkam. Daarmee verwijder je de luizen in een keer van je hoofd. Na 9 dagen herhaal je de behandeling (voor de luizen die nog uit de neten zijn gekomen) en ben je volledig luisvrij! Het is wel heel belangrijk dat iedereen in het gezin wordt behandeld, óók de ouders, want die zijn vaak de bron van her besmetting.
De Luizenkap is minimaal 20 keer herbruikbaar. Dus als je kinderen opnieuw luizen krijgen, kost het je alleen de olijf- of zonnebloemolie. Maar zelfs die is (gezeefd) naar wens herbruikbaar.

Als je de luizenkap goed toepast, werkt deze100%. Want luizen zullen nooit resistent worden tegen verdrinking. Eigenlijk kun je zeggen dat het net zo goed werkt als de bestaande middelen zoals bijv. een natuurlijke luizen shampoo, alleen is de luizenkap nog gezonder voor je haar en vele malen goedkoper dan de verschillende luizenshampoos.

De luizenkap koop je voor € 19,75 en is minimaal 20 keer te gebruiken en iedereen binnen het gezin kan ermee behandeld worden. De enige aanschaf bij een nieuwe uitbraak van luizen is de zonnebloemolie. Al te koop voor € 1,29

 

De voordelen van De Luizenkap t.o.v. een natuurlijke luizenshampoo:

Het gebruik van de luizenkap is:

 • Goedkoper dan een luizenshampoo!

De Luizenkap kan tenminste 20 keer worden gebruikt. Bij een nieuwe luizen uitbraak kost het je alleen een fles zonnebloemolie.

 • Nog beter voor je haar dan een luizenshampoo!

Doordat de zonnebloemolie nog beter voor het haar is dan de stoffen in de natuurlijke luizen shampoos!

 • Kammen nog nooit zo leuk geweest.

Twee keer goed kammen is voldoende, het haar is doordrenkt van de olie dus het kammen gaat ook nog eens heel eenvoudig, zelfs bij heel dik haar!

Bij het gebruik van een luizen shampoo moet je dagelijks kammen, tot wel 14 dagen lang!

 

De Luizenkap is hier te koop.

 

Bron Onderzoek:

* https://www.rt.com/usa/312849-mutated-lice-chemical-resistant/

Geplaatst op Geef een reactie

Luizen op roos bestrijden. Wat is het verschil eigenlijk?

 Hoofdluis en bladluis?

De algemene Nederlandse naam “Luizen” is vaak een beetje verwarrend omdat er meerdere soorten luizen bestaan, die totaal niet op elkaar lijken. Denk bijvoorbeeld aan bladluizen. Dit zijn luizen die kunnen voorkomen op je kamer- en tuinplanten, zoals bijv. bladluis op roos! En hoofdluizen, luizen die voorkomen op hoofdhaar. Een hoofd met roos en/of neten en luis is iets heel anders dan roos met bladluis!

 

luizen op roos bestrijden op een natuurlijke manier

 • Hoofdluis bestrijden op een natuurlijke manier
 • Bladluis roos bestrijden op een natuurlijke manier

Dit artikel gaat niet alleen over het verschil in herkennen van roos of neten bij hoofdluis. Maar over het bestrijden van luizen op een natuurlijke manier, zowel bij hoofdluis als bij bladluis van uw roos.

Luizen bestrijden op een natuurlijke wijze? Klik dan hier.

 

Hoofdluis bestrijden op een natuurlijke manier

De luizenkap

De luizenkap is een natuurlijke behandeling om hoofdluizen en neten te bestrijden bij de mens.

Hier nog even alle voordelen van de luizenkap.

Na 9 dagen volledig luisvrij

Deze van 100% natuurlijke latex gemaakte ‘badmuts’ heeft een vulopening waarin je ¾ liter olijf- of zonnebloemolie giet. Na 10 minuten zijn de luizen verdronken of bewusteloos en kam je de olie uit het haar goed uit met een luizenkam. Daarmee verwijder je de luizen in een keer van je hoofd. Na 9 dagen herhaal je de behandeling (voor de luizen die nog uit de neten zijn gekomen) en ben je volledig luisvrij! Het is wel heel belangrijk dat iedereen in het gezin wordt

behandeld, óók de ouders, want die zijn vaak de bron van herbesmetting.
De Luizenkap is minimaal 20 keer herbruikbaar. Dus als je kinderen opnieuw luizen krijgen, kost het je alleen de olijf- of zonnebloemolie. Maar zelfs die is (gezeefd) naar wens herbruikbaar.

 

De voordelen van De Luizenkap spreken voor zich

 • Werkt altijd – Hoofdluizen kunnen resistent worden tegen allerlei middelen, maar op verdrinking zullen ze nooit een antwoord hebben.
 • Voordelig – De Luizenkap kan tenminste 20 keer worden gebruikt als je ‘m volgens de voorschriften schoonmaakt en opbergt. Fijn voor het milieu en goed voor de portemonnee.
 • Natuurlijk, en de olijfolie is goed voor het haar, het wordt er lekker zacht van.
 • Maar 2 keer goed kammen, het haar is doordrenkt van de olie dus het kammen gaat heel eenvoudig, zelfs bij heel dik haar!
 • De Luizenkap wordt in een vrolijk stemmende verpakking geleverd met 2

haarnetjes, 1 trechter,1 zakje talkpoeder, 1 opbergzakje, 2 watten, 1 gebruiksaanwijzing.

Prijs € 19,75.

 

Bladluis op roos bestrijden

Het kan zo maar gebeuren dat uw prachtige rozenstruik langzaam op geknabbeld wordt door roos luis.

De groene luis is de meest voorkomende luizensoort die u in uw roos zal ontdekken. Maar gele- en zwarte luizen komen ook wel eens voor.

Van het ene op het andere moment kan deze bladluis uw roos overnemen.

Tijd om de luizen op deze roos te gaan bestrijden!

En het liefst op een natuurlijke manier net zoals bij hoofdluis.

 

Luizen op roos bestrijden op een natuurlijke manier

Luizen op roos bestrijden met water

Met een harde waterstraal richten op de struik en de takken van de roos. U mag met de harde waterstraal de roos zelf niet raken. Dat overleeft de roos namelijk niet.

Door de harde waterstraal valt de bladluis uit de roos.

Bladluis kan niet vliegen, springen en klimmen. Dus de bladluis is uit uw roos en op de grond.

 

Luizen op roos bestrijden door knijpen

Pak de luis uit uw roos tussen duim en wijsvinger en knijp de luis dood!

Luizen op roos bestrijden door het gebruik van sterk geurende kruiden en bolgewassen

Bladluizen hebben een hekel aan sterk geurende kruiden en bolgewassen zoals lavendel, dille, kruidnagel, uien, bieslook en knoflook.

U kunt de luizen op uw roos bestrijden door wat kruidenplantjes in uw tuin te planten of wat losse kruiden te strooien over de aarde van uw roos.

Wat tenen knoflook in de aarde steken helpt ook goed tegen luizen op uw roos.

 

Luizen op roos bestrijden met een bananenschil

Leg een paar bananenschillen op de aarde van uw roos waar de luizen inzitten.

Roos luizen zijn dol op de zoete geur van de banaan en ze wandelen zo van uw roos naar de bananenschil. Gooi de bananenschil met de roos luizen in de vuilnisbak en leg weer nieuwe bananenschillen neer op de aarde van uw roos.

Bladluizen voortplanten zich net zo snel als hoofdluis dus u moet wel veel bananen eten!

 

Luizen op roos bestrijden met tabak water

Kook een handvol tabak in 1 liter water, laat het afkoelen. Doe het tabak water in een plantenspuit en spuit het tabak water over uw roos.

Deze luizen behandeling stinkt een beetje maar is wel een goede manier om de luis in uw roos te bestrijden

 

Luizen op roos bestrijden met uien water

Leg een paar uien een dag in 1 liter water. Doe dit uien water in uw plantenspuit en spuit dit over uw roos met luizen.

 

Verschil roos en neten

Verschil roos en neten bij hoofdluis

Toch nog even kort het verschil tussen roos en neten bij hoofdluis op een rijtje.

Neten en roos lijken erg op elkaar maar toch zijn er  grote verschillen om neten van roos te kunnen onderscheiden.

Het verschil tussen neten en roos:

Neten:   

 • Neten zijn eitjes van de hoofdluis
 • Neten zitten vastgeplakt aan het haar.
 • Neten vind je vooral op het haar achter in de nek, achter de oren en onder de pony.
 • Neten zijn moeilijk te verwijderen uit het haar.

Roos:

 • Roos zijn vlokken/ schilfertjes als gevolg van een droge hoofdhuid.
 • Roos zit los op het haar.
 • Roos is vlokkerig en groter dan hoofdluis neten.
 • Roos kan overal als vlokken in het haar zitten.
 • Roos dwarrelt vaak op de schouders.
 • Roos is makkelijker te verwijderen dan neten in het haar.

 

Een bladluis in uw roos legt net als de hoofdluis ook eitjes, alleen worden de bladluis eitjes  geen neten genoemd.

 

Heeft uw luizen op het hoofd van uw kind ontdekt of luizen op uw roos ontdekt dan heeft uw in dit artikel kunnen lezen hoe uw zowel hoofdluis als luis in uw rozenstruik op een natuurlijke manier kunt bestrijden.

Geplaatst op Geef een reactie

Luizen Bestrijden? Wat Te Doen Om Luizen Te Behandelen, Herkennen & Voorkomen In Je Haar?

Is er voor de zoveelste keer luis geconstateerd bij je kind?

Laat je niet knettergek maken, het bestrijden van luizen valt inmiddels reuze mee.

Veel luizen behandelingen zijn achterhaald en er bestaan inmiddels hele fijne en  gezonde methodes om  luizen te behandelen.

 

Luizen bestrijden op een natuurlijke manier

Huishoudelijke apparaten hoeven geen over uren meer te draaien:

Als je ontdekt hebt dat je kind luizen heeft zijn de volgende luizen behandelingen om luizen te bestrijden in ieder geval niet  meer nodig:

 • Je hoeft geen bedden meer te verschonen en te wassen
 • Knuffels hoef je ook niet meer te wassen of in de vriezer te leggen
 • En je hoeft ook niet meer als een dolle met een stofzuiger door het huis te gaan

Het RIVM zegt dat er bij deze manier van luizen bestrijden niet genoeg wetenschappelijk bewijs is.

Luizen bestrijden op een natuurlijke wijze? Klik dan hier.

 

De Luizenzak

De luizenzak mag er misschien netjes en gestructureerd uitzien op de kapstok van scholen. Het doel van de luizenkap om luizen te voorkomen en het verspreiden van luizen tegen te gaan is achterhaald.

Bij het voorkomen en bestrijden van luizen is volgens het RIVM het effect van de luizenzak niet wetenschappelijk aangetoond en is de luizenzak dus niet effectief genoeg.

 

Luizenmoeder

Om luizen te voorkomen en luizen te bestrijden is het vrijwillige baantje luizenmoeder op de school van je kind eigenlijk een hele leuke klus. Bij het doorzaken van het haar op de klas genootjes van je kind op luizen en luizeneitjes/ neten, leer je de klasgenootjes sneller bij naam kennen.

Kostbare luizen behandelingen en wekenlang kammen, zijn luizen behandelingen die niet meer nodig zijn:

Van alles is er inmiddels te koop: luizen shampoos, luizen lotions, luizen kammen, homeopathische druppels en ga zo maar door. Het kost je klauwen met geld en de luizen komen daarna even hard weer terug.

Maar sinds kort is er een nieuwe luizen behandeling op de markt die fantastisch werkt. Bij deze luizen behandeling is het een fluitje ven een cent om luizen te bestrijden en de luizeneitjes daarna makkelijk uit de haren te kammen met een luizenkam, .

Met de luizenkap luizen behandelen en luizen  bestrijden is ook nog eens bijzonder vriendelijk voor je portemonnee, 100 % natuurlijk,  en je hoeft maar 2 keer in 9 dagen te kammen, De luizenkap!

 

De Luizenkap, het middel om luizen te bestrijden

De kap ziet eruit als een rubberen badmuts met een tuit die midden op het hoofd komt. Wie last heeft van luizen en neten, moet al het haar in een haarnetje doen en onder de muts drukken, een liter olie via de tuit in de muts laten lopen zodat er een badje ontstaat en de olie tien minuten zijn werk laten doen. Daarna kunnen alle dode en versufte luizen met een luizenkam uitgekamd worden.

Deze van 100% natuurlijke latex gemaakte ‘badmuts’ heeft een vulopening waarin je ¾ liter olijf- of zonnebloemolie giet. Na 10 minuten zijn de luizen verdronken of bewusteloos en kam je de olie uit het haar goed uit met een luizenkam. Daarmee verwijder je de luizen in een keer van je hoofd. Na 9 dagen herhaal je de behandeling (voor de luizen die nog uit de neten zijn gekomen) en ben je volledig luisvrij! Het is wel heel belangrijk dat iedereen in het gezin wordt behandeld, óók de ouders, want die zijn vaak de bron van herbesmetting.
De Luizenkap is minimaal 20 keer herbruikbaar. Dus als je kinderen opnieuw luizen krijgen, kost het je alleen de olijf- of zonnebloemolie. Maar zelfs die is (gezeefd) naar wens herbruikbaar.

De voordelen van De Luizenkap spreken voor zich

 • Werkt altijd – luizen kunnen resistent worden tegen allerlei middelen, maar op verdrinking zullen ze nooit een antwoord hebben.
 • Voordelig – De Luizenkap kan tenminste 20 keer worden gebruikt als je ‘m volgens de voorschriften schoonmaakt en opbergt. Fijn voor het milieu en goed voor de portemonnee.
 • Natuurlijk, en de olie is goed voor het haar, het wordt er lekker zacht van.
 • Maar 2 keer goed kammen met een luizenkam, het haar is doordrenkt van de olie dus het kammen gaat heel eenvoudig, zelfs bij heel dik haar!
 • De Luizenkap wordt in een vrolijk stemmende verpakking geleverd met 2

haarnetjes, 1 trechter,1 zakje talkpoeder, 1 opbergzakje, 2 watten, 1 gebruiksaanwijzing.

Prijs € 19,75.

Vanaf nu weet je dus wat te doen bij luizen en wat te doen tegen luizen!

De luizen behandelen met DE LUIZENKAP en maar 2 keer goed hoeven kammen met een luizenkam.

 

Welke luizenkam kopen?

Een luizenkam is voor het herkennen, vinden en verwijderen van hoofdluis. Een aantal luizenkammen is daarnaast ook geschikt voor het verwijderen van de neten/ luizen eitjes.
Er bestaan ook elektrische luizenkammen die de haarluis dood maakt door middel van een elektrische schokje.
De ene luizenkamkam is echter veel beter dan de andere luizenkam.

Een goede luizenkam is altijd van metaal, staan de metalen tanden heel dicht op elkaar en het beste is een metalen netenkam met een dubbele rij metalen tanden.

Met de laatst genoemde luizenkam zijn de luizen en luizen eitjes makkelijker te verwijderen uit het haar.

De dubbeltandige metalen netenkam in combinatie met de luizenkap en de daarbij gebruikte olie is de methode om luis te bestrijden.

luizen herkennen

Hoe weet je of je hoofdluis in je haar hebt en hoe kan je luizen herkennen?

Doorzoek het haar en de hoofdhuid op neten, nimfen en luizen.

Hoofdluizen herkennen is een ingewikkelde klus. De hoofdluis is namelijk moeilijk te vinden omdat de luis ontzettend snel beweegt over de hoofdhuid en tussen de haren.

Als je geen luizen vindt wil dat dus niet zeggen dat er geen hoofdluis besmetting heeft plaatsgevonden.

Doorzoek het hele haar dan goed op luizen eitjes, een luizenei is een eitje die de luis heeft gelegd.

Verwar de luizenei niet met een zwarte luis en een witte luis. De zwarte luis en witte luis is een anders soort luis. Daarover later meer.

De luizen eitjes zitten altijd vast geplakt aan het haar, meestal dicht bij de hoofdhuid.

 

Waar komen luizen vandaan?

De haarluis is eigenlijk een insect en leeft al heel lang samen met de mens. De geschiedenis van de haarluis gaat wel tot 770.000 jaar terug.

De algemene Nederlandse naam “Luizen” is vaak een beetje verwarrend omdat er meerdere soorten luizen bestaan, die totaal niet op elkaar lijken. Denk bijvoorbeeld aan bladluizen. Dit zijn luizen die kunnen voorkomen op je kamer- en tuinplanten.

 

Luizen voorkomen

Het voorkomen van haarluis is zo goed als onmogelijk, aangezien de haarluis altijd zomaar weer opduikt en omdat de mens niet immuun kan zijn of worden voor de haarluis, de luis kan zich steeds opnieuw blijven openbaren.

Om de luizen te helpen voorkomen is het altijd goed om de haren regelmatig te controleren op luizen en het haar te controleren op luizen eitjes.

Bij het vinden van haarluizen en luizen eitjes direct de luizen bestrijden door een behandeling met een luizen middel.

 

Waar komen bladluizen vandaan?

De bladluis is net als de haarluis een insect, alleen zijn de bladluizen in tegen stelling tot de hoofdluizen plantetende insecten.

Bladluizen voeden zich met de cellen van een plant.

Bladluizen bestaan in verschillende kleuren. De groene luis is het meest voorkomend maar er bestaan ook witte luis en zwarte luis.

 

Waar houden luizen niet van?

Luizen houden NIET van water en niet van zwemmen. Denk dus niet als je kind luizen heeft, we gaan naar het zwembad, of ik zet mijn kind lekker lang onder de douche als bestrijdingsmiddel tegen luizen.

Wat gebeurt er namelijk als luizen in contact komen met water?

De Luizen klampen zich extra goed vast aan het haar om te kunnen overleven. De luis krijgt als het ware een hele sterke overlevingsdrang als hij in contact komt met water.

 

Help, mijn kind heeft luizen?

Heeft je kind luizen dan heb je net gelezen dat het geen enkele zin heeft om naar een zwembad te gaan of om je kind heel lang onder de douche te zetten.

Luizen houden namelijk niet van water en als de luizen in contact komen met water maken ze zich juist extra stevig vast aan het haar. Het haar is hun enige houvast.

Water is dus geen middel tegen luizen en ook geen goed middel tegen luizeneitjes.

Hoe kun je de luizen bestrijden zodat de luizen zich niet vastklampen aan het haar maar zich juist loslaten van het haar?

Welk middel tegen luizen kun je nu het beste gebruiken dat de luizen tureluurs worden en het haar loslaten?

En nieuw middel tegen luizen is de Luizenkap.

De luizenkap, de kap is een soort rubberen badmuts met een tuit die midden op het hoofd komt. Wie last heeft van luizen en neten, moet al het haar in een haarnetje doen en onder de muts drukken, een liter olie via de tuit in de muts laten lopen zodat er een badje ontstaat en de olie tien minuten zijn werk laten doen. Door de enorme hoeveelheid olie raken de luizen van slag en in coma. Hierdoor laten de luizen los van het haar. Na de behandeling van 10 min. Kam je alle dode en versufte luizen met een luizenkam uit het kind zijn haar.

De luizenkap is het middel tegen luizen, want de luizenkap is: gezond, duurzaam, goedkoop en kost  je ook nog eens minder werk.

Kortom: Hier kan geen ander luizenspul tegen op !

Geplaatst op 2 reacties

Neten Verwijderen? Hoe Herken Je Een Neet En Wat Is Het Verschil Met Roos?

Wat zijn nu precies neten?

Een neet is een eitje van een hoofdluis. Een neet is piepklein. Een neet zit altijd stevig vast aan het hoofdhaar en neten zijn zo klein dat ze nauwelijks zichtbaar zijn. Een neet is eigenlijk een soort peertje met aan de bovenkant een soort klepje waaruit de nimf op een gegeven moment tevoorschijn komt. Een verse neet is een neet die is vastgeplakt aan het haar dichtbij de hoofdhuid. Een oude neet is een neet die zich verder van de hoofdhuid op het haar bevindt en zit vaak losser.

een neet vast aan het haar
Een neet vast aan het haar

Netenkam

Een netenkam is een metalen kam die geschikt is om luizen en neten uit het haar te verwijderen/ te kammen.

Een luizenkam is een plastic kam om alleen het haar te controleren op luizen en neten, de luizenkam is totaal ongeschikt om luizen en neten te kunnen verwijderen van het haar.

Met een gewone kam is het onmogelijk om luizen en neten te verwijderen.

Neten verwijderen

Het verwijderen van neten uit het haar is vaak een lastig klusje. De neten zitten vaak vastgekleefd aan het haar en zijn daardoor zo moeilijk te verwijderen.

Wel is het zeer belangrijk om de neten te verwijderen uit het haar, als de neten niet zorgvuldig uit het haar verwijderd worden kunnen de neten uitkomen en is de persoon weer besmet met luizen en kunnen de luizen weer overgedragen worden.

Luizen bestrijden op een natuurlijke wijze? Klik dan hier.

 

Neten herkennen

Om neten te kunnen herkennen moet je weten hoe neten er uitzien.

Het is soms moeilijk om neten te herkennen omdat ze als het ware mee kleuren met het hoofdhaar.

Op donkerhaar is een neet vaak grijs van kleur terwijl op blond haar de neet vaak weer wit van kleur is.

Toch herken je vaak eerst de neten bij een besmet persoon dan de luizen.

Een neet kan je bij jezelf moeilijk herkennen en ontdekken, het is belangrijk dat een ander persoon je haar controleert op neten.

Een neet zit altijd vastgeplakt aan het haar! Hierdoor kun je de neten goed herkennen want roos of eczeem zit niet vastgeplakt aan het haar.

Neten kan je nooit wegblazen of wegtikken uit het haar, roos en eczeem wel. Dit is dan ook het grote verschil in het herkennen van neten en roos.

Een neet is ongeveer 1 millimeter groot.

 

Een neet die leeft kan je als volgt herkennen:

 • de neet zit vastgeplakt aan het haar dicht bij de hoofdhuid
 • de neet is vaak iets donkerder van kleur dan een dode neet, want de nimf zit er nog in.

Een dode neet kan je als volgt herkennen:

 • een dode neet zit vaak halverwege het haar, hier is namelijk de nimf al uit en de dode neet is dan meegegroeid met het haar.
 • Een dode neet is ongevaarlijk.

Neten of roos?

Neten en roos lijken erg op elkaar maar toch zijn er  grote verschillen om neten van roos te kunnen onderscheiden.

Het verschil tussen neten en roos:

Neten:   
 • Neten zijn eitjes van de hoofdluis
 • Neten zitten vastgeplakt aan het haar.
 • Neten vind je vooral op het haar achter in de nek, achter de oren en onder de pony.
 • Neten zijn moeilijk te verwijderen uit het haar.
Roos:
 • Roos zijn vlokken/ schilfertjes als gevolg van een droge hoofdhuid.
 • Roos zit los op het haar.
 • Roos is vlokkerig en groter dan hoofdluis neten.
 • Roos kan overal als vlokken in het haar zitten.
 • Roos dwarrelt vaak op de schouders.
 • Roos is makkelijker te verwijderen dan neten in het haar.

 

Neten zonder luizen?

Kan je neten hebben zonder luizen?

Dit is eigenlijk onmogelijk.

Luizen zijn snel en bij het doorzoeken van het haar ontdek je eerder de neten dan de luizen.

De enige mogelijkheid om neten te hebben zonder luizen is dat de neten al dood zijn.

De dode neet zit vaak halverwege het haar, een dode neet is te herkennen aan een leeg hulsje en is vaak licht/ doorzichtig van kleur.

Van neet tot hoofdluis.

Alleen de vrouwtjes luis legt hoofdluis eitjes/ neetjes. Per dag kan zij tussen de 4 en 8 eitjes leggen.

Na ongeveer 7 dagen komen de neetjes uit. Dit nieuwe hoofdluisje heet dan een nimf.

De nimf is tussen de 7 en 10 dagen volwassen. De luis is dan in staat om eitjes/ neetjes te leggen, mits het een vrouwtjes luis is natuurlijk!

Een vrouwtjes luis leeft ongeveer tussen de 22-38 dagen en kan dan wel 250 eitjes/ neetjes produceren.

Een mannetjes luis leeft ongeveer 23-30 dagen.

Neten bestrijden en neten verwijderen

Als je hoofdluis hebt, betekent dit ook dat er hoofdluis eitjes op het hoofd zitten. Uit deze neetjes komen binnen de kortste keren weer nieuwe hoofdluizen tevoorschijn.

Het is daarom heel belangrijk om snel in actie te komen en de neten zo snel mogelijk te bestrijden en grondig te verwijderen.

Neten verwijderen is geen fijne klus. Zowel voor degene die de neten verwijdert uit het haar van de besmette persoon als ook voor de besmette persoon die de neten uit zijn/ haar moet laten verwijderen.

Neten verwijderen kun je op verschillende manieren doen:

 1. Neten bestrijden en verwijderen:     kammen in combinatie met crème spoeling
 2. Maak het haar nat en masseer er een ruime hoeveelheid crème spoeling in.
 3. Kam daarna het haar grondig met een metalen luizenkam/ netenkam.
 4. Bij het herkennen van een neet, de neet met duim en wijsvinger van het haar aftrekken en weg spoelen in de gootsteen.

 

Neten bestrijden en verwijderen: kammen in combinatie met hoofdluismiddelen

In plaats van crème spoeling wordt bij deze neten bestrijding gebruik gemaakt van de verschillende hoofdluis middelen die verkrijgbaar zijn bij drogist en apotheek.

Lees bij deze methode altijd goed de gebruiksaanwijzing van het gekozen hoofdluis middel.

Neten bestrijden en verwijderen: maar 2 keer kammen in combinatie met De Luizenkap

Bij deze nieuwe hoofdluis en neten bestrijding hoef je maar 2 keer goed te kammen, het haar is namelijk doordrenkt van de olie dus het kammen gaat heel eenvoudig en zelfs bij heel dik- en heel fijn haar verwijder je de neten zo uit het haar.

Deze van 100% natuurlijke latex gemaakte ‘badmuts’ heeft een vulopening waarin je ¾ liter olijf- of zonnebloemolie giet. Na 10 minuten zijn de luizen verdronken of bewusteloos en kam je de olie uit het haar goed uit met een luizenkam. Daarmee verwijder je de luizen in een keer van je hoofd. Na 9 dagen herhaal je de behandeling (voor de luizen die nog uit de neten zijn gekomen) en ben je volledig luisvrij! Het is wel heel belangrijk dat iedereen in het gezin wordt, óók de ouders, want die zijn vaak de bron van herbesmetting.
De Luizenkap is minimaal 20 keer herbruikbaar. Dus als je kinderen opnieuw luizen krijgen, kost het je alleen de olijf- of zonnebloemolie. Maar zelfs die is (gezeefd) naar wens herbruikbaar.

Als je de luizenkap goed toepast, werkt deze luizen behandeling 100%. Want luizen zullen nooit resistent worden tegen verdrinking. Eigenlijk kun je zeggen dat het net zo goed werkt als de bestaande luizenmiddelen, alleen is dit gezonder voor je haar en vele malen goedkoper.

De voordelen van De Luizenkap spreken voor zich

 • Werkt altijd – Hoofdluizen kunnen resistent worden tegen allerlei middelen, maar op verdrinking zullen ze nooit een antwoord hebben.
 • Voordelig – De Luizenkap kan tenminste 20 keer worden gebruikt als je ‘m volgens de voorschriften schoonmaakt en opbergt. Fijn voor het milieu en goed voor de portemonnee want goedkoper dan de hoofdluismiddelen verkrijgbaar bij apotheek en drogist zoals de hoofdluis shampoos en Prioderm.
 • Natuurlijk, en de olijfolie is goed voor het haar, het wordt er lekker zacht van.

Het verschil in kleur en vorm tussen een lege neet/ een dode neet en een levende neet.

Herkennen van een  lege neet:

 • is wit en doorschijnend.
 • het dekseltje aan de bovenkant van de neet waar de luis op een gegeven moment uitkomt ontbreekt.
 • vlak in de breedte

herkennen van een dode neet:

 • is een neet met een dode larve erin.
 • heeft een bruine tot zwarte kleur.
 • is dof.
 • het dekseltje aan de bovenkant van de neet waar de luis op een gegeven moment uitkomt is aanwezig.
 • is vlak in de breedte.

Herkennen van een  levende neet:

 • is een neet met een levende larve erin.
 • heeft een bruine tot zwarte kleur.
 • glanst en blinkt.
 • het dekseltje aan de bovenkant van de neet waar de luis op een gegeven moment uitkomt is aanwezig.
 • is peer vormig.

Dode neten wel of niet uit het haar verwijderen?

Als je 100 % zeker weet dat je alleen dode neten herkent hebt in het haar. Dan hoef je de dode neet niet uit het haar te verwijderen.

Een dode neet is namelijk ongevaarlijk en uit deze neet komt nooit meer een levende luis. Een persoon met dode neten is niet meer besmet.

Bij enige twijfel over het hebben van dode neten of levende neten, kammen!

Netenkam kopen

Voor het verwijderen van neten zijn er heel veel verschillenden netenkammen te koop.

De ene netenkam is echter veel beter dan de andere netenkam.

Een goede neten kam is altijd van metaal, staan de metalen tanden heel dicht op elkaar en het beste is een metalen netenkam met een dubbele rij metalen tanden.

Met de laatst genoemde netenkam zijn neten makkelijker te verwijderen uit fijn haar.

De dubbeltandige metalen netenkam in combinatie met de luizenkap en de daarbij gebruikte zonnebloem olie zijn de levende neten veel makkelijker uit het haar te kammen.

een neet vast aan het haar, nimf komt uit peervormig eitje door het klepje
Een neet vast aan het haar, nimf komt uit peervormig eitje door het klepje
Geplaatst op Geef een reactie

Hoofdluis Bestrijden? Wat Te Doen Om Hoofdluizen Te Behandelen, Herkennen & Voorkomen?

Hoe weet je of je hoofdluis hebt en hoe kan je een hoofdluis besmetting goed vast stellen?

Doorzoek het haar en de hoofdhuid op neten, nimfen en volwassen luizen.

Hoofdluizen herkennen is een ingewikkelde klus. De hoofdluis is namelijk moeilijk te vinden omdat de luis ontzettend snel beweegt over de hoofdhuid en tussen de haren.

Als je geen luizen vindt wil dat dus niet zeggen dat er geen hoofdluis besmetting heeft plaatsgevonden.

Doorzoek het hele haar dan goed op neten, dit zijn de eitjes die de luizen hebben gelegd.

De hoofdluis eitjes zitten altijd vast geplakt aan het haar, meestal dicht bij de hoofdhuid.

Hoofdluis symptomen

Door goed op de volgende symptomen te letten kan je de aanwezigheid van hoofdluis redelijk snel ontdekken:

 • Kind/volwassen krabt regelmatig op het hoofd omdat degene jeuk heeft doordat er luizen door het haar en de hoofdhuid lopen.
 • Kind/volwassen heeft rode bultjes achter in de nek, deze worden veroorzaakt als allergische reactie op de beten van de luizen.
Luizen bestrijden op een natuurlijke wijze? Klik dan hier.

 

Zoeken naar hoofdluis en het herkennen van hoofdluis en neten

 • Zorg voor voldoende licht bij het doorzoeken van het haar en de hoofdhuid op luizen en neten.
 • Neem de tijd, luizen zijn razendsnel en een luis laat zich moeilijk vinden!
 • Controleer het haar en de hoofdhuid extra achter de oren en bij de oren en achter in nek.

Dit zijn de favoriete plekken van de hoofdluis en hier vind je vaak ook de luizen eitjes/neten.

 • Laat je bij het herkennen van neten niet om de tuin leiden met roos, eczeem of een droge huid. Neten zitten altijd vast aan het haar, roos en eczeem niet! Bij een tikje tegen het haar dwarrelt roos meteen uit het haar, neten niet!

 

Wat is hoofdluis en hoe ziet hoofdluis eruit?

Hoofdluis is een parasiet en is dol op mensenbloed. De luis heeft 6 poten en als de luis volgroeid is, is het tussen de 1  en 3 mm lang. De vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes en alleen de vrouwtjes leggen neten/ luizen eitjes.

De hoofdluis is grijs of bruinachtig van kleur.

groei van nimf tot volwassen luis
Groei van nimf tot volwassen luis

 

Hoe ziet een neet/ hoofluis eitje eruit?

De luizeneitjes ofwel neten zijn heel erg klein, kleiner dan 1 millimeter. De kleur van de neten is grijs/geel.

De neet zit altijd vast aan het haar en als de neet niet wordt verwijderd door kammen of een hoofdluis behandeling komt een neet na ongeveer 8 dagen tot leven als een luis.

Als het een vrouwtjes luis is, dan kan deze vrouwtjes luis na 7 dagen al luizen eitjes leggen.

Hoofdluis, neet, mannetjes- en vrouwtjes luis en luizenei op haar
Hoofdluis en neet, mannetjes- en vrouwtjes luis en luizenei op haar

Hoe krijg je hoofdluis?

Het krijgen van hoofdluis is heel makkelijk. Iedereen die in direct contact komt met iemand die hoofdluis heeft loopt een risico. Het hebben van luizen heeft helemaal niets te maken met hygiëne en/of vies haar.

De luizen lopen namelijk zo over van het ene hoofd naar het andere hoofd. Haar op haar contact is de enige manier om luizen te krijgen. Denk aan o.a. knuffelen, selfies maken op de mobiel, je kind troosten.

Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen allemaal luizen krijgen!

Luizen kunnen niet springen, zwemmen of vliegen. Luizen kunnen alleen super snel lopen!
Een hoofdluis leeft van bloed en kan dus alleen maar in leven blijven op het hoofd. Een luis op een jas, sjaal, knuffel, kussen enz. die zijn favoriete voedsel (bloed) niet kan vinden, wordt zeer zwak en heeft nog maar maximaal 24 uur te leven. De luis zonder bloed droogt dan langzaam uit en sterft.

Een luizen besmetting via knuffels, beddengoed en jassen is dan ook zeer onwaarschijnlijk.

Een luizen besmetting oplopen via huisdieren is ook onmogelijk.

Alle Anti-hoofdluis middelen zoals bijvoorbeeld luizenshampoos en luizenlotions (Prioderm) is alleen ter bestrijding van Luizen en neten, niet om hoofdluis te voorkomen.

Wat te doen bij hoofdluis en de welke hoofdluis behandelingen zijn er?

Het bestrijden van hoofdluis kan op verschillende manieren, de ene luizen behandeling werkt beter dan de andere luizenbehandeling en er is een verscheidenheid aan keuzes aan verschillende

(chemische) luizen middelen zoals luizenshampoos, luizenlotions en luizen- en netenkammen.

De vier hoofdluis behandelingen:

 • Kammen, kamen en nog eens kammen
 • Kammen in combinatie met anti hoofdluismiddel
 • Natuurlijke hoofdluis middelen
 • De luizenkap

Hoofdluis behandeling :  Het bestrijden van hoofdluis door te Kammen, kammen en nog eens kammen

Kam het haar, het liefst 2 keer per dag, 14 dagen lang met een luizenkam/netenkam.

Het kammen van het haar gaat makkelijker als er eerst crèmespoeling in het haar wordt gedaan.

Kam het haar zorgvuldig van boven op de haargrens naar beneden. Het liefst een paar keer over dezelfde plek.

Kam extra op de favoriete plek van de luis, namelijk achter de oren en achter in de nek.

Deze luizen behandeling is redelijk effectief, behoorlijk tijdrovend en biedt geen garantie.

Hoofdluis behandeling:  Het bestrijden van hoofdluis door te Kammen in combinatie met een antihoofdluismiddel

In Nederland zijn verschillende luizenshampoos en luizenlotions te koop. Deze luizen middelen zijn op basis van Dimethicon,  Malathionen Permetrine.

Malathion en permetrine zijn  chemische stoffen en zeer slecht voor de huid en het lichaam.

Deze chemische stoffen kunnen bij een luizen behandeling ingeademd worden via de mond en de neus en worden via de hoofhuid (en de wondjes die veroorzaakt zijn door de luizenbeten) opgenomen in het bloed.

Bovendien wordt de luis steeds resistenter tegen deze twee stoffen.

Dimethicon is een siliconenolie en trekt niet of nauwelijks in de huid en bevat geen pesticiden. Het RIVM geeft daarom de voorkeur aan luizenmiddelen op basis van dimeticon.

Bijv. het luizenmiddel XT lotion.

Dit luizenmiddel dient altijd gebruikt te moeten worden met een luizen/netenkam.

Lees voor gebruik van dit luizenmiddel goed de bijsluiter/ gebruiksaanwijzing .

Deze luizenbehandeling is relatief prijzig, zeker bij het behandelen van personen met lang haar en als er meerdere personen in het gezin behandeld moeten worden.

Hoofdluis behandeling: Het bestrijden van hoofdluis door het gebruik van natuurlijke hoofdluis middelen

Er bestaan verschillende huis, tuin en keuken middelen tegen de bestrijding van hoofdluis, zoals olie en azijn. Er is echter nooit bewezen dat ze werken.

Hoofdluis behandeling:  Het bestrijden van hoofdluis door het gebruik van De Luizenkap

Deze van 100% natuurlijke latex gemaakte ‘badmuts’ heeft een vulopening waarin je ¾ liter olijf- of zonnebloemolie giet. Na 10 minuten zijn de luizen verdronken of bewusteloos en kam je de olie uit het haar goed uit met een luizenkam. Daarmee verwijder je de luizen in een keer van je hoofd. Na 9 dagen herhaal je de behandeling (voor de luizen die nog uit de neten zijn gekomen) en ben je volledig luisvrij! Het is wel heel belangrijk dat iedereen in het gezin wordt, óók de ouders, want die zijn vaak de bron van herbesmetting.
De Luizenkap is minimaal 20 keer herbruikbaar. Dus als je kinderen opnieuw luizen krijgen, kost het je alleen de olijf- of zonnebloemolie. Maar zelfs die is (gezeefd) naar wens herbruikbaar.

Als je de luizenkap goed toepast, werkt deze luizen behandeling 100%. Want luizen zullen nooit resistent worden tegen verdrinking. Eigenlijk kun je zeggen dat het net zo goed werkt als de bestaande luizenmiddelen, alleen is dit gezonder voor je haar en vele malen goedkoper.

De voordelen van De Luizenkap spreken voor zich

 • Werkt altijd – Hoofdluizen kunnen resistent worden tegen allerlei middelen, maar op verdrinking zullen ze nooit een antwoord hebben.
 • Voordelig – De Luizenkap kan tenminste 20 keer worden gebruikt als je ‘m volgens de voorschriften schoonmaakt en opbergt. Fijn voor het milieu en goed voor de portemonnee want goedkoper dan de hoofdluismiddelen verkrijgbaar bij apotheek en drogist zoals de hoofdluis shampoos en Prioderm.
 • Natuurlijk, en de olijfolie is goed voor het haar, het wordt er lekker zacht van.
 • Maar 2 keer goed kammen, het haar is doordrenkt van de olie dus het kammen gaat heel eenvoudig en zelfs bij heel dik haar kam je de hoofdluis eitjes er zo uit!

 

Nog steeds jeuk na een hoofdluis behandeling.

Als je nog steeds jeuk hebt na een behandeling met een hoofdluismiddel kan dat betekenen dat er toch nog hoofdluis aanwezig is. In sommige gevallen kan het ook psychisch zijn.

Een van de oorzaken bij het hebben van jeuk na het bestrijden van hoofdluis:

 • Het hoofdluismiddel is niet op de juiste wijze gebruikt.
 • De aantal hoofdluizen zijn resistent geworden tegen het hoofdluis middel en hebben de luizenbehandeling overleeft.
 • Na de het bestrijden van de luizen met een luizenbehandeling heeft er een nieuwe besmetting met luis plaats gevonden

Hoofdluis bij volwassen en de symptomen van hoofdluis bij volwassenen.

Hoofdluis komt voor bij zowel jong als oud.

Als je hoofdluis bij je kind hebt ontdekt kun je er van uitgaan dat iedereen binnen het gezin in no-time ook hoofdluis krijgt of al heeft.

Evenals de juffen en meester op de basisschool.

Hoofdluis komt dus ook bij volwassen voor, alleen heerst er bij volwassenen nogal wat schaamte bij het hebben van hoofdluis. Volwassenen zullen niet snel kenbaar maken dat ze hoofdluizen hebben.

Om te weten of je hoofdluis hebt als volwassene, de hoofdluis symptomen zijn hetzelfde als die bij kinderen. Bij enig vermoeden laat een volwassene goed het haar en de hoofdhuid doorzoeken op luizen en hoofdluis eitjes.

Wat te doen tegen hoofdluis en hoofdluis voorkomen?

Het regelmatig controleren van het haar en de hoofdhuid op luizen en neten is eigenlijk zo’n beetje de enige manier om luizen en de terugkomst van luizen te voorkomen.

Preventieve middelen tegen hoofdluis werken namelijk niet altijd en helaas worden we ook niet immuun voor hoofdluizen.

Is er hoofdluis ontdekt, dan is het heel belangrijk om iedereen in het gezin te controleren op luizen en hoofdluis eitjes en zo nodig iedereen in het gezin te behandelen met een luizenmiddel.

Welke andere maatregelen kan ik nemen tegen bestrijding van hoofdluis?

Alle aanvullende maatregelen tegen het bestrijden van hoofdluis en het behandelen van hoofdluis zoals het wassen van beddengoed, knuffels en kleding is door het RIVM inmiddels ingetrokken.

Deze maatregelen schijnen niet effectief te zijn en is dus achterhaald.

Het hele huis hoeft gelukkig niet meer grondig schoongemaakt te worden van de hoofdluis en neten en de wasmachine hoeft ook geen volle toeren meer te draaien om de hoofdluis en neten uit de kleding te wassen.

Deze maatregel geldt  ook voor het gebruik van de luizenzak/ luizencape ’s op scholen. De luizenzak blijkt ook niet 100% effectief te zijn. Luizen verspreiden zich namelijk via haar-haar contact en niet via jassen en sjaals.

Hoe helpt de GGD tegen de bestrijding en het voorkomen van hoofdluis?

De GGD adviseert en geeft voorlichting aan scholen, leerkrachten en ouders bij de bestrijding en behandeling van hoofdluis.

Geplaatst op Geef een reactie

Luizen behandelen met Prioderm? Is prioderm shampoo de moeite waard?

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van Prioderm en de kosten bij het behandelen van luizen in een groot gezin ( gezin met 3 kinderen.)

Allereerst, Wat is dimeticon?

Op Wikipedia kon ik het volgende vinden over dimeticon:

“Polydimethylsiloxaan (PDMS, ook wel dimethylpolysiloxaan) is een vaak gebruikt polymeer dat silicium bevat. Het behoort tot de klasse van de siliconen.

Polydimethylsiloxaan-vloeistoffen zijn in de schoonheidsindustrie en persoonlijke verzorging bekend onder hun INCI-naam Dimeticon. Een van de toepassingen is hoofdluisbestrijding. Dimeticon vormt een afsluitend laagje over de hoofdluis, waardoor de ademhalingsorganen van de hoofdluis worden afgesloten en de hoofdluis verstikt”.

 

In iets makkelijkere woorden komt het erop neer dat dimeticon een siliconensoort is die in veel huidverzorgings- en haarverzorgings producten worden gebruikt. Het is een bestanddeel wat voorkomt als luizenbestrijding in bijv. Prioderm.

Dimeticon is zo’n beetje de zwaarste siliconensoort, is niet oplosbaar in water en daarom erg moeilijk uit het haar te verwijderen.

Dimeticon is geen pesticide, maar een onschadelijke siliconenpolymeer, het legt een soort verstikkende laag rond de luis waardoor de luis stikt en sterft.

Luizen bestrijden op een natuurlijke wijze? Klik dan hier.

 

Prioderm Shampoo Plus

Het werkend bestanddeel

Prioderm Shampoo plus bevat geen dimeticon maar oligodeceenolie.

Oligodeceenolie is een koolwaterstof mengsel dat verstikkend werkt voor hoofdluizen. Het is geen pesticide.

 

Wat doet het

De oligodeceenilie in de Prioderm shampoo blokkeert de luchtweg van de luis waardoor de luis uitdroogt. De shampoo heeft als nawerking dat deze de statistische aantrekkings kracht  van het haar op luizen en neten vermindert. Hierdoor komen luizen minder makkelijk terug op het haar terug en luizen kunnen minder makkelijk neten leggen op het haar. De neten blijven namelijk niet plakken.

 

Voordelen

 • Korte inwerktijd
 • Bevat geen pesticide
 • Het laat geen super vette laag op het haar achter omdat er geen siliconen inzitten
 • In principe is een behandeling voldoende. Als er na 7 dagen toch luizen en neten worden aangetroffen dan is een 2de behandeling noodzakelijk
 • Luizen worden niet resistent

 

Nadelen

 • De statische nawerking van Prioderm shampoo plus verdwijnt als er gezwommen wordt in een zwembad met chloorhoudend water of als tussentijds het haar toch wordt gewassen met een ander soort shampoo.
 • Er moet alsnog veel gekamd worden met een luizenkam

 

Kosten

 • € 14,75

 

Conclusie:  luizen behandeling met Prioderm Shampoo plus

Wanneer je drie kinderen hebt, dan kunnen de kosten hiervoor aardig oplopen. Zeker bij kinderen met lang haar verbruik je aardig wat shampoo.

Als de behandeling toch herhaalt moet worden na 7 dagen kost je dat weer extra shampoo.

Kinderen raken vaak meerdere keren per jaar besmet met hoofdluis, dan blijft deze natuurlijke shampoo toch een behoorlijk kostbare methode om de hoofdluizen weer te verwijderen.

 

Prioderm dimeticon
Het werkend bestanddeel

Prioderm dimeticon bevat dimeticon, een zwaar siliconensoort wat niet oplosbaar is in water en daarom erg moeilijk uit het haar te verwijderen. Het is geen pesticide.

 

Wat doet het

Het dimeticon in deze Prioderm dringt door tot de ademhalingsorganen van de luizen en neten waardoor ze stikken.

 

Voordelen

 • Korte inwerktijd
 • Bevat geen pesticide
 • Luizen worden niet resistent

 

Nadelen

 • Is heel vet
 • Er moet veel gekamd worden met een luizenkam
 • Een nabehandeling nodig na 9-10 dagen

 

Kosten

 • € 14,75

 

Conclusie:  luizen behandeling met Prioderm dimeticon

Wanneer je drie kinderen hebt, dan kunnen de kosten hiervoor ook weer aardig oplopen. Zeker bij kinderen met lang haar verbruik je aardig wat lotion.

Een nabehandeling is nodig dus dat kost je vaak toch weer een extra lotion in de aanschaf.

Kinderen raken vaak meerdere keren per jaar besmet met hoofdluis, dan blijft deze natuurlijke lotion een behoorlijk kostbare methode om de hoofdluizen te verwijderen.

 

Verschil Prioderm en Priorin

Priorin is iets heel anders dan Prioderm.

 

Prioderm

 • is een merk met een groot assortiment aan producten om hoofdluizen te voorkomen en/of te bestrijden.

Priorin

 • is een voedingssupplement en bevat een combinatie van natuurlijke ingrediënten, waaronder biotine.
 • Biotine zorgt voor een gezonde haargroei van binnenuit en houdt je haar sterk.

 

Priorin kopen als je last hebt van hoofdluizen en neten heeft dus geen zin.

Priorin koop je om het groeiproces van je haar te ondersteunen en de haarwortels extra voeding te geven.

 

Prioderm preventief

Het werkend bestanddeel

Prioderm preventief bevat de o.a. de volgende stoffen: water, alcohol en vitex extract.

De spray is niet giftig en bevat geen pesticide.

Wat doet het

Prioderm preventief  is een spray op natuurlijke basis. De spray moet voorkomen dat je kind luizen krijgt.

Voor de mens is deze spray geurloos maar voor de luis is het een afschuwelijke geur. De luis zal het haar mijden.

De spray heeft een werking van minimaal 7 uur, zodat je kind gedurende schooltijd voldoende beschermd is tegen hoofdluis.

Voordelen

 • Is gemakkelijk in het haar te sprayen
 • Is op natuurlijke basis, bevat geen pesticide

Nadelen

 • de spray kan irriterend werken op de slijmvliezen en allergische reacties geven
 • product werkt maar zeven uur. Daarna moet het haar opnieuw bespoten worden. Dit wordt ingewikkeld als je kind na een schooldag nog naar de naschoolse opvang gaat of dat je kind een hele dag op het kinderdagverblijf zit.
 • Prioderm preventief is vrij nieuw product, dus het is nog niet echt bekend of het voldoende beschermt tegen het krijgen van hoofdluis

 Kosten

 • € 9,95 voor ongeveer 20 a 30 behandelingen afhankelijk van de haarlengte

 

Conclusie:  luizen behandeling met Prioderm preventief

Wanneer je drie kinderen hebt, dan kunnen de kosten hiervoor aardig oplopen. Is het echt noodzakelijk om je haar preventief te behandelen tegen luizen en werkt het wel echt? Bewijzen zijn hier niet voor. Het lijkt mij gezonder voor het haar en goedkoper voor de portemonnee  om pas het haar te behandelen als je kind daadwerkelijk hoofdluizen heeft.

Op de website van Prioderm staat inmiddels het volgende : “Prioderm Preventief is uit het assortiment. De spray is in sommige apotheken en drogisten nog verkrijgbaar”.

 

Prioderm lotion

Het werkend bestanddeel

Prioderm lotion bevat malathion. Malathion is een insecticide.

 

Wat doet het

Prioderm lotion heeft door de Malathion een luizen dodende en neten dodende werking, en een residueel effect, dat wil zeggen dat de werking van het middel gedurende meerdere dagen na behandeling blijft werken.

 

Voordelen

 • Voor iedereen die een hoofdluismiddel wil waarmee je in één keer van hoofdluis én neten af bent.

 

Nadelen

 • Bevat insecticide
 • Behandeling van 12 uur
 • Luizen kunnen resistent worden
 • Er moet veel gekamd worden met een luizenkam
 • Volgens de Prioderm lotion gebruiksaanwijzing dient langdurig gebruik vermeden te worden. Behandeling mag maar één keer per week plaats vinden, en mag maximaal drie weken achtereen gebruikt worden.
 • De ruimte waarin Prioderm lotion wordt toegepast, dient goed te worden geventileerd
 • Sommige mensen kunnen na de behandeling last krijgen van roos

 

 Kosten

 • € 14,75

Conclusie:  luizen behandeling met Prioderm lotion

Wanneer je drie kinderen hebt, dan kunnen de kosten hiervoor aardig oplopen. En dat voor een middel dat niet natuurlijk is maar insecticide bevat.

Een dure oplossing lijkt mij om je kostbare kinderen onder te smeren met insecticide en dat 12 uur op hun bolletje te laten intrekken.

Een beter alternatief, op het gebruik van de luizenkap na, is om dan de Prioderm dimeticon lotion te gebruiken.
De Prioderm dimeticon lotion bevat namelijk geen insecticide en heeft maar een inwerktijd van 15 minuten.

 

Permetrine

Het werkend bestanddeel

Permetrine is het werkzame bestanddeel is de crèmespoeling (lotion) Loxazol.

Permetrine is ook een insecticide.

 

Wat doet het

Permetrine tast het zenuwstelsel van hoofdluizen aan, waardoor de luizen en neten sterven.

 

Voordelen

 • Ik kan het u niet vertellen

 

Nadelen

 • Bevat insecticide
 • Luizen kunnen resistent worden
 • Er moet veel gekamd worden met een luizenkam
 • Sommige mensen kunnen na de behandeling last krijgen van eczeem, jeuk en een rode huid

 

Kosten

 • € 22,20

 

Conclusie:  luizen behandeling met permetrine

Het is duur, het bevat insecticide en er moet veel gekamd worden. Niet handig en duur bij een gezin met 3 kinderen maar boven al er zit insectide in.

 

 

Prioderm waar te koop?

De verschillende producten van Prioderm zijn te koop bij:

 • Drogisterijen
 • Apotheken
 • Online

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van De Luizenkap en de kosten bij het behandelen van luizen in een groot gezin ( gezin met 3 kinderen.) t.o.v. producten van Prioderm.

De voordelen van De Luizenkap nog even op een rijtje

 • Werkt altijd – luizen kunnen resistent worden tegen allerlei middelen, maar op verdrinking zullen ze nooit een antwoord hebben.
 • Voordelig – De Luizenkap kan tenminste 20 keer worden gebruikt. Fijn voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Je hoeft alleen maar olie te kopen, bij een nieuwe besmetting van luizen.

 • Natuurlijk, en de olie is goed voor het haar, het wordt er lekker zacht van.
 • Maar 2 keer goed kammen met een luizenkam, het haar is doordrenkt van de olie dus het kammen gaat heel eenvoudig, zelfs bij heel dik haar!

 

Conclusie:  luizen behandeling met De Luizenkap t.o.v. een luizen behandeling met Prioderm

Wanneer je drie kinderen hebt, dan kunnen de kosten voor het gebruik van Prioderm hoog oplopen.

Ook aan de natuurlijke producten van Prioderm geef je meer geld uit voor het bestrijden van luizen dan bij het gebruik van de luizenkap.

Na de aanschaf van de luizenkap voor € 19,75 is De luizenkap minimaal 20 keer te gebruiken. Iedereen in het gezin kan ermee behandeld worden. De enige aanschaf bij een uitbraak van luizen is de zonnebloemolie.